Vin til fasan? Til fasan findes det gode match i de lettere og lysere rødvine. Fasan er også en af de få typer af vildt som man kan servere hvidvin til.
Fasanen er et let genkendeligt udseende. Det er en stor og kraftig fugl med lang hale. Kokken har kobberrrød krop, en hvid halsring og hovedet er grønt og røde “kinder”. Fasanhønen er brun og har mørke pletter. Fasanen må jages i perioden 1. oktober til 31. januar.
Kødet er lyst og magert. Fasankødets tekstur er mere trevlet end kylling. Det har mere smag end kylling og har en let sødlig tone. Man bør være forsigtig med tilberedningen da kødet meget nemt bliver tørt. Det er netop kødets tørhed man skal have for øje når man vælger vin til fasanen. Når man vælger vin til fasan skal man derfor undgå at vælge vine der har for meget fadpræg. Kødet har som andet vildt en lidt sødlig smag som gerne må understøttes af vinen.
Rød bourgogne er det oplagte valg
Rød bourgogne er det oplagte vinvalg til fasan. Man bør dog ikke gå efter de mest kraftige fra Cote de Nuits og kan derfor med fordel kigge på vinene syd for Cote de Nuits. I det hele taget passer vine lavet på pinot noir godt sammen med fasan. Det kunne også være en elegant tysk spätburgunder eller en oversøisk pinot noir fra USA, Sydafrika eller New Zealand. Oversøisk Pinot Noir fra Californien har ofte lidt mere sødme som gør den til en god vin til fasan. På samme måde kan man også kigge efter en lettere og friskere Chianti. Ofte vil man finde de lidt lettere Chiantier uden for området Chianti Classico og man skal undgå Riserva og Superiore vinene.
Hvidvin – en glimrende ledsager til fasan.
Er du mest til hvidvin? Og kan du godt lide hvidvin med fedme og fylde? Hvis svaret er ja er fasan et godt vildtvalg. En hvidvin med lidt fedme og fylde er en glimrende vin til fasan. Fasanen er som sagt en af de få vildttyper som man kan servere hvidvin til. Vinen har dog brug for noget fedme og fylde til for at kunne matche kødet. En Pinot Gris fra Alsace er nok det mest klassiske bud men man kan også sagtens gå med en fadlagret Chardonnay. Riesling er også et glimrende bud men vælg gerne en med en smule sødme som du ofte vil finde i vinene fra Mosel. En fyldig hvidvin på viognier druen kunne også klart være en mulighed. En oversøisk fadlagret hvidvin på chardonnay og hvid bourgogne er også en vej man kan gå til det lyse fuglevildt.