Australien er kendt for at producere nogle af verdens bedste vine
De australske vinproducenter er anerkendte for konstante nysgerrighed på hvordan man hele tiden bliver bedre og bedre. Og formentlig nr. 1 når det kommer til forskning og udvikling af nye teknikker. Det har også resulteret i sand regn af priser og hædersbeviser til de australske vinproducenter. Vi er stolte af at kunne vise dig noget af det Australsk vin kan.
I slutningen af 1950’erne startede en omfattende modernisering af hele den australske vinindustri. Denne udvikling har fortsat lige siden. I dag er Australien det 6. største vinproducerende land i verden og formentligt nr. 1 når det kommer til forskning, teknik og effektivisering af arbejdet i vinmarken.
Typiske druesorter for australske vine
For de grønne druers vedkommende hersker der stor forkærlighed for Chardonnay, Sémillon, Sauvignon Blanc, Viognier og Riesling og for de blå duer er de mest populære sorter Shiraz, Carbernet Sauvignon, Merlot, Grenache og Pinot Noir. Dog er der især fokus på Shiraz (30%) og Chardonnay (18%).
Australsk Vinstil
Solskin og varme er medansvarlige for den intensive frugtighed, den store smagsfylde, den mundfyldende blødhed og den runde tekstur, som gør de australske vine så nemme at gå til. Traditionelt har de australske vine hovedsagligt været blends. Den australske kældermester den såkaldte master blender, med kendskab til enhver egenskab, hos druerne i bestemte regioner, har udnyttet de forskellige komponenter i sin vin komposition. Men i dag spiller terroir, jordbundens sammensætning, højde, skråningernes stejlhed mm. en større og større rolle. Man laver i dag alle vinstile.
Den Regionale identitet
De klimatiske betingelser i Australien er forbavsende mangfoldige, de går lige fra tørhed og varme og fugtig varme til tempereret kølige zoner, alt efter hvor langt man bevæger sig mod syd. Da de søde vine med højt alkoholindhold stod højest i forbrugernes gunst var vindyrkningsaktiviteterne først og fremmest koncentreret om South Australia og New South Wales. Druer til mere tørre og lette bordvine kom snarere fra Victoria.
I dag har regionale forskelle fået en større betydning når man taler om Australsk vin. I dag har regioner som MacLaren Vale, Clare Valley, Mudgee, Mornington og Eden Valley udviklet en egen identitet. Nye navne blandt andet Heathcote i Victoria, Wrattonbully i South Australia, Tamar Valley i Tasmanien og Orange i New South Wales, bidrager yderligere til en stor mangfoldighed. Australske producenter har forstået, at de må opsøge de mere kølige regioner for at kunne lave vine med elegance og struktur. Dermed er Victoria igen rykket mere i fokus, og Tasmanien er på vej sammen med de sydligste dele af Western Australia. Men også i South Australia er store arealer ved Limestone Coast ved Cuppacup, Robe og Wrattonbully blevet plantet til med vin. Selv New South Wales synes med sine koldklima-områder som f.eks. Orange eller Tumbarumba, at være velegnet til mousserende vine.